Gudsager

 

Gudsageren, er Brødremenighedens kirkegård, grundlagt i 1773 og indviet den 2. april 1774.
Gudsageren er indrettet med alléer af lindetræer og stier. Brødrene begraves mod vest og søstrene mod øst, dermed findes ingen familiegravsteder. Stenene er ens i udtryk, hvilket symboliserer menighedens lighed – også efter døden.
Over indgangsporten står på sydsiden “Det såes i Forkrænkelighed”, der henviser til det jordiske liv, som vi skal miste, og på nordsiden “Det oprejses i Uforkrænkelighed”, der henviser til det evige liv i paradis.

Kirkegården spejler Brødremenighedens åndelige og sociale fællesskab. Den stringens og orden, som kendetegner hele byplanen, finder man også på Gudsager. Som i livet, således også i døden. Brødre ligger for sig begravet mod vest, søstre for sig mod øst. Her er altså ingen familiegravsteder.

Hver grav og gravsten er ens, ingen skiller sig ud. Gravene er nummereret. Nummeret angiver rækkefølgen af dødsfald siden det allerførste. Ingen grav sløjfes, samtlige gravsteder siden 1774 er bibeholdt. Derfor har det været nødvendigt at udvide kirkegården, senest i 1997.

Gudsageren ligger nordøst for Christiansfelds historiske bykerne. Alle gravsteder er ens og ligger på en støbt sokkel, som hælder svagt mod øst. Samtlige gravfæstelser siden 1774 er bibeholdt og nummereret. Nummeret angiver rækkefølgen af dødsfald siden det første i september 1773.

Tryk på ”læs mere” for yderligere information.